Selasa, 17 Julai 2012

Menjamu Selera Selera di Restoran Wong Solo

Baru-baru ini penulis menjamu selera di Restoran Ayam Bakar Wong Solo. Restoran ini sebenarnya berasal dari Indonesia. Ianya lebih dikenali dengan nama Rumah Makan Ayam Bakar Wong Solo. Motto yang disampaikan restoran ini ialah Ayam Bakar Wong Solo Halalan Thayyiban, di mana pemiliknya cuba mengetengahkan konsep Islam melalui rumah makan yang dikelolakannya.

Restoran Wong Solo cawangan Bangi.
Sudah berapa kali penulis cuba menjamu selera di Restoran Ayam Bakar Wong Solo di cawangan Bangi tetapi hampa kerana sentiasa sahaja di penuhi dengan pelanggan. Beberapa minggu lepas, selepas menonton wayang di MBO, Glaxy Ampang, penulis ternampak Restoran Ayam Bakar Wong Solo. Rupa-rupanya cawangan Restoran Ayam Bakar Wong Solo ini berhampiran sahaja dengan kediam penulis di Ampang.

Pelayan menggunakan uniform tradisional Jawa.
Penulis terus masuk ke dalam dan duduk di kawasan berhawa dingin sebab cuaca terlalu panas di luar. Apabila masuk ke dalam restoran kita akan disambut oleh pelayan dengan senyuman dan selepas di persilakan duduk, pelayan akan segera menghulurkan menu.

Empal Sapi.
Penulis berpuas hati kerana servis nya yang cepat, tidak perlu menunggu lama. Tidak sampai sepuluh minit, makanan yang di pesan sudah tiba. Apabila di layan sebegini, tentu kita berpuas hati dan mungkin akan datang lagi. Di sini ada makanan stail jawa, jika kita datang bersama keluarga, ianya lebih baik kerana ada set yang lebih murah harganya. Pada masa itu, penulis hanya memesan menu nasi ayam penyet yang berharga RM10.90. Ada juga Ayam bakar dan Empal Sapi yang berharga RM10.90. Nasinya agak wangi, mungkin diletakkan daun pandan.

Ayam Penyet.
Nasi dihidangkan bersama ayam penyet, tokua goreng, terung goreng dan tempe goreng, salad dan sambal istimewa. Malangnya tidak disertakan kuah sup. Jika mahu juga kuah sup, bolehlah memesan sup bontut. Jika ada kuah sup, barulah penulis berselera makan dengan nafsunya, kesimpulan yang boleh disimpulkan Nasi Ayam Penyet Wong Solo ini memang sedap dan boleh diulang makan pada ketika lainnya (tapi ikut selera anak tekak juga). 

Habis licin?
Ada satu lagi yang penulis suka di Restoran Ayam Bakar Wong Solo ini ialah minuman jusnya. Dua jus yang selalu menjadi pilihan untuk penulis order ialah Jus Alpukat (Avocado) RM6.00 (siap ada campur coklat cair) dan Jus Jagung Sakinah RM5.50 (ahh... terbaik! Hehe).

Resit.
Jika sesiapa yang hendak menonton wayang dan berurusan di Galaxy Ampang, jangan lupa singgahlah ke Restoran Wong Solo ini. Penulis percaya, anda tidak akan menyesal.

Isnin, 16 Julai 2012

Bengkel Buku....

Sejak kebelakangan ini, kaki penulis terasa sakit yang menyebabkan badan tidak berapa sihat sehingga terpaksa menelan beberapa biji ubat untuk kembali sihat. Ketika ini, penulis dan rakan-rakan designer di pejabat sedang sibuk dengan tugas. Penulis perlu menyiapkan kerja mereka bentuk buku manakala dateline yang diberi adalah singkat. 

Minggu lepas, penulis dan rakan-rakan telah menghadiri bengkel buku untuk PMS 100% dengan kementerian di Grand Continental Hotel, Jalan Raja Laut. Alhamdulillah, walaupun markahnya sederhana tetapi tidak banyak pembetulannya. Namun begitu, banyak juga pemurnian untuk grafik dan ilustrasinya.

Di bawah ini sertakan foto-foto yang sempat penulis rakamkan.

Suasana bengkel yang tenang.
Perbincang semakin rancak.
Namun designer kelihatan masih tenang.
Suasana bengkel yang tenang.
Suasana bengkel.
Pemandang indah dari bilik bengkel.
Perbincangan dengan penulis
Berehat di bilik hotel.

Bermulanya bulan Ramadhan ini, bermulalah tugas penulis untuk membuat pembetulan dan seterusnya dihantar ke pihak kementerian untuk tindakan seterusnya.

Khamis, 12 Julai 2012

Melancung ke Pulau Langkawi bhg. 05

Setelah berehat, makan tengahari dan membeli belah di Alor Star, kamipun menaiki bas dan meneruskan perjalanan ke Sik pula. Rombongan menaiki bas di Alor Star pada jam 1.00 petang menuju ke Sik dan sampai pada jam 3.00 petang. Rombongan berhenti rehat untuk membuang air di station minyak Petronas di pekan Sik selama 20 minit sebelum meneruskan perjalanan ke lokasi.

Dalam perjalanan ke Sik.
Tasik Beris
Sebenarnya penulis tidak berminat ke ladang anggur kerana sudah keletihan dan ingin segera pulang ke Kuala Lumpur. Oleh kerana sudah ada di dalam jadual rombongan, penulis terpaksa pergi jua.

Pintu masuk ladang anggur.
Dilarang memetik anggur.
Ladang anggur terletak lebih kurang 15 km dari Pekan Sik melalui jalan ke Gulau/Nami. Setiap pengunjung dikena tiket bayaran masuk sebanyak RM4.00 Dewasa dan RM2.00 untuk kanak kanak 7 hingga 12 tahun. Selain dari melawat ladang anggur pengunjung juga boleh membeli buah anggur dan beberapa produk yang diperbuat dari anggur termasuk jus, kordial dan kek.

Anggur yang sudah masak.
Rasa hendak gigit jer anggur ni.
Ladang seluas 4 ekar memulakan perniagaan lima tahun lalu dipunyai oleh syarikat swasta. Syarikat tersebut juga mempunyai sebuah lagi ladang di Sungai Senang tidak jauh dari sini. Hanya ladang di Kampung Ternas ini yang menerima lawatan pengunjung. Hasil buah anggur dari Ladang Sungai Senang dibawa ke sini untuk dijual kepada pengunjung.

Sesi penerangan dari pekerja ladang anggur.
Sabar menanti hendak makan anggur percuma.
Ini adalah salah satu dari dua ladang anggur disebelah utara Malaysia. Satu lagi di Perlis yang dipunyai oleh Jabatan Pertanian. Ladang anggur di Perlis ini tidak menerima pelawat atau menjual hasil tanaman. Ladang tersebut hanya menerima pelawat dari jabatan tertentu.

Penerangan dari pekerja ladang anggur.
Jus anggur.
Mengikut pekerja disini, benih dan variety anggur yang ditanam diambil dari negara jiran Thailand. Syarikat ini menggunakan kepakaran pekerja dari Thailand, Indonesia dan India. Seramai 21 orang bekerja disini termasuk dibahagian jualan dan pentadbiran.

Anggur segar.
Teket masuk ke ladang anggur.
Dua jenis anggur diusahakan iaitu jenis hijau dan hitam. Anggur mengeluarkan buah selepas satu tahun dan perlu penjagaan rapi. Jarak setiap pokok perlu mencukupi untuk akar dan dahan. Para diperlukan untuk dahan dan buah. Tanah sentiasa lembab dan keseluruhan ladang di tutup dengan plastik lut sinar. Tujuan melindungi pokok dari hujan yang boleh menyebabkan daun rosak. Bumbung bertutup juga untuk mengawal suhu. Baja di salurkan pada jarak tertentu dari pokok dan vitamin pokok di gunakan. Dahan dan cabang perlu di buang mengikut pusingan masa tertentu.

Anggur segar.
Lawa juga pekerja ladang anggur ni.
Pengeluaran boleh di rancang. Ini bermakna buah anggur yang dikeluarkan tidak mengikut musim. Boleh di olah untuk setiap masa.

Kenangan berlatar belakangkan Tasik Beris.
Pemandangan indah di hadapan ladang anggur.
Sebelum sampai ke ladang anggur ini, penulis memang tidak berminat tetapi, tetapi setelah melawat ladang ini memangt mengasyikan, melihat buah-buah anggur yang bergantungan dan keadaan ladang yang terjaga dengan rapi dan bersih ini. Sebelum balik, belilah buah anggur dan produk anggur seperti jus anggur dan losyen biji anggur sebagai tanda anda sudah sampai ke sini.

Jam 4.00 petang lawatan pun berakhir dan kami pun berangkat pulang. Kami berehat makan malam di rumah rehat Kuala Kangsar selama satu jam dan kemudian kami meneruskan perjalanan. Rombongan selamat sampai  ke Kuala Lumpur pada 11.30 malam.

Rabu, 11 Julai 2012

Melancung ke Pulau Langkawi bhg. 04

Hari terakhir di Pulau Langkawi, hujan turun dengan lebatnya di sebelah pagi. Namun, kami tetap meneruskan perjalanan ke jeti Kuala Perlis. Tiba di jeti Kuala Perlis, hujan masih turun dengan lebatnya. Kami meneruskan perjalanan kei Bandaraya Alor Setar untuk berhenti berehat. Di Alor Setar kami  jalan-jalan cari makan dan bershopping di Pekan Rabu.

Bergambar kenangan di hadapan hotel penginapan.
Bersiap sedia menaiki feri ke jeti Kuala Perlis.
Pekan Rabu merupakan salah satu mercu tanda di Bandaraya Alor Setar, Kedah Darul Aman. Tidak sah bagi mereka yang mengunjungi Alor Setar jika tidak ke sini. Malah mantan PM kita Tun Mahathir pun suka membeli belah di sini. Pekan Rabu bolehlah disamakan dengan Pasar Siti Khadijah di Kota Bharu dan Pasar Payang di Kuala Terengganu. Tetapi Pekan Rabu lebih kecil dari segi saiznya.

Suasana di dalam feri.
Suasana di Jeti Kuala Perlis.
Pekan Rabu yang terletak di tengah-tengah bandar Alor Setar, memang tidak asing lagi di kalangan penduduk tempatan ataupun luar negeri Kedah. Kompleks perniagaan orang-orang Melayu yang tersergam indah itu merupakan lambang kemegahan bukan sahaja kepada peniaga-peniaga bumiputera di Kedah, bahkan menjadi kebanggaan kepada seluruh masyarakat bumiputera di Kedah. Bagi pelancong-pelancong, sekiranya mereka singgah ke Alor Setar, semacam tidak cukup syarat, jika tidak singgah atau membelah-belah di Kompleks Pekan Rabu.

Bas sudah sedia menunggu di Jeti Kuala Perlis.
Ruang bagasi bas telah dipenuhi dengan barang-barang yang dibeli di Langkawi.
Pendek kata banyak benda yang boleh dicari semasa di sini. Harganya boleh dirunding tetapi kebanyakan harga makanan adalah harga tetap. Pelbagai barangan terjual di sini, antaranya pelbagai jenis tudung, pakaian, songkok cek det, pakaian ihram, pakaian sekolah, kedai jamu dan barang kraftangan. Semasa penulis berada di sini, di perhatikan ramai yang memegang senarai barang pesanan untuk saudara mara dan teman-teman di pejabat.

Pekan Rabu.
Gerai di Pekan rabu.
Di ruangan ini (foto di atas) barulah penulis berminat untuk membeli untuk keperluan sendiri atau dibuat ole-ole. Iaitu gerai yang menjual asam jawa tanpa biji, belacan special, dodol, kueh bahulu panas dan pelbagai jenis serunding. Ada juga gerai yang menjual ikan pekasam. Ikan pekasam pastinya menambat selera. Anda boleh tentukan ikan jenis apa yang diingini. Harganya bergantung kepada jenis ikan yang dipilih. Di sini penulis sempat membeli setengah kilo ikan pekasam Lampam dan Gelama.

Antara gerai di Pekan Rabu.
Macam-macam ada di Pekan Rabu.
Berdasarkan sumber internet, Pekan Rabu sudah memulakan aktivitinya sejak Perang Dunia Pertama lagi. Ini merupakan inisiatif dari Y.T.M. Tunku Yaacob, Putera Diraja Kedah dalam usaha baginda menggalakkan penglibatan orang Melayu dalam dunia perniagaan terutamanya di bandar.

Antara kerepek yang di jual di Pekan Rabu.
Ikan Pekasam.
Permulaanya, Pekan Rabu merupakan sebuah pasar minggu di Tanjong Chali iaitu terletak di persinggahan antara Jalan Pekan Cina dan Jalan Pengkalan Kapal di Bandar Alor Setar ketika itu. Sejarah membuktikan bahawa Tanjong Chali adalah tapak bagi melatih orang-orang Melayu dalam bidang perniagaan. YTM Tunku Yaacob merupakan pengasas kawasan perniagaan ini menjadi pasar minggu di situ pada setiap hati Rabu sahaja pada awal 1920-an.

Gerai Makan di Pekan Rabu.
Kueh tradisional juga ada dijual di Pekan Rabu.
Bertitik-tolak dengan perkembangan kemajuaan daripada pasar minggu itu, maka pasar itu berlangsung setiap hari. Justeru, Kerajaan Negeri Kedah telah memindahkan Pekan Rabu ini ke sebuah tapak baru menjelang tahun 1932 berdasarkan perkembangan aktiviti perniagaan.

Nampaknya masih mampu membeli belah di Pekan Rabu.
Pekan Rabu.
Setelah makan tengahari dan membeli belah di Pekan Rabu, kami meneruskan perjalanan ke bandar sik untuk melawat ladang anggor pula.

Bersambung...

Selasa, 10 Julai 2012

Melancung ke Pulau Langkawi bhg. 03

Sebelah pagi di hari kedua, adalah aktiviti bebas. Maka, kami pun ke Pekan Kuah untuk aktiviti membeli belah. Pekan Kuah merupakan salah satu destinasi wajib jika anda melawat ke Pulau Langkawi. Pelbagai jenis pingan mangkuk, kain batik dan jenama coklat ada di sini, rambang mata dibuatnya. Oleh kerana tujuan utama penulis ke Pulau Langkawi untuk menikmati alam semula jadinya, penulis hanya membeli dua helai t-shirt dan beberapa jenis coklat sahaja.

Pasaraya yang popular di Langkawi.
Pelbagai jenama coklat ada di sini.
Setelah puas membeli belah di Pekan Kuah, sebelah petang kami terus ke Awana Porto Malai satu-satunya jeti untuk ke Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pulau Beras Basah dengan kos RM25.00. Kami mengambil masa selama 4 jam untuk meneroka tiga pulau ini, di mana untuk sampai ke lawatan pulau pertama (Pulau Dayang Bunting) cuma mengambil masa 20 minit menggunakan enjin berkuasa 200 kuasa kuda.

Kain palikat dan batik pun ada.
Baju t-shirt yang cantik.
Tasik Dayang Bunting memang terkenal dan popular di kalangan pelancong. Sebelum tiba di tasik, kami di bawa ke tempat di mana “dayang bunting” ini “bersemadi”. Setiba di tempat itu, masyaallah, rupa bukit ini seperti perempuan yang sedang berbaring dan bunting!

Bot menuju ke Pulau Dayang Bunting.
Berhenti menyaksikan pulau yang berbentuk dayang bunting.
Sememangnya ramai yang sudah tahu mengenai Tasik Dayang Bunting ini. Bukit itu memangnya menyerupai dengan seorang wanita hamil sedang terbaring. Cukup sifat dengan kepala, buah dada, tangan, dan perut yang memboyot. Seperti dalam kisah sejarah tasik ini.

Bot yang agak laju.
Sudah sampai Pulau dayang Bunting.
Setelah penat menapak, mendaki anak tangga dan menuruni bukit sejauh 200 meter, akhirnya kami sampai di Tasik Dayang Bunting. Peliknya, tasik ini dikeliling laut tetapi tasik ini adalah air tawar. Walhal pada hujung tasik ini bercantum dengan laut. Itulah keajaiban tuhan. Pintu tasik ini sememangnya ajaib dan itulah indahnya ciptaan tuhan. Terdapat jeti dan kolam itu budak-budak bermain air manakala orang dewasa pun boleh mandi tasik ini tetapi ada halangan supaya tidak terlepas semasa mandi. Kalau tak? Fikir-fikirkan kesannya. .

Berpeluh juga mendaki ke Tasik dayang Bunting.
Sudah sampai Tasik dayang Bunting.
Setibanya di jeti, kami di sambut sekumpulan kera. Kera-kera ini nampaknya sudah biasa dengan kedatangan pelancong. Bagi mereka, inilah rezeki yang datang pada mereka. Pastinya anda kena berhati-hati dengannya kerana mereka pasti mengambil apa jua plastik tidak kira makanan ataupun minuman. Namun, memang enjoy dan kelakar dapat tengok kera ini.

Merendam kaki di Tasik dayang Bunting.
Berkayuh di Tasek Dayang Bunting.
Tasik ini sangat dalam, jika tidak pandai berenang alamatnya boleh lemas. Tetapi jika anda ingin mandi, bolehlah memakai life jacket yang boleh disewa. Memang seronok dan jika anda perasan semasa berenang seperti ada magnet yang menarik kita ke bawah. Mungkin air tasik ini tawar yang membuatkan tubuh kita menjadi berat. Berbeza dengan air laut yang masin yang membuatkan badan kita menjadi lringan yang membolehkan badan kita terapung di permukaan air..

Mandi di Tasik dayang Bunting.
Kera yang sangat ganas.
Jika baca pada sejarah Tasik Dayang Bunting adalah seperti ini, Tasik Dayang Bunting pada asalnya terdapat seoramg perempuan dari kayangan turun ke Bumi dan berkahwin dengan orang Bumi. Semasa di Bumi, dia tinggal di tasik dan mengandung. Kemudian dia mati ketika melahirkan anak dan bersemadi di tasik ini. Suaminya kemudian bersumpah bahawa setiap perempuan yang tidak dapat mendapat zuriat bolehlah mandi di dalam tasik ini. 

Jeti Pulau Dayang Bunting.
Berhenti untuk mengambil gambar helang menyambar makanan.
Jika baca pada sejarah Tasik Dayang Bunting adalah seperti ini, Itulah sejarahnya dan aku tidak pasti samada ia dongeng atau sebaliknya. Pastinya, memang bagi aku jika kroang tidak dapat zuriat boleh la mandi di sini. Bukan percaya, tapi kita berusaha. Yang pastinya zuriat dapat atau tak adalah rezeki daripada Allah swt.

Berehat di tepi pantai Beras Bakar.
Menyaksikan keindahan Pulau Beras Basah.
Kemudian, bot kami ke Pulau Singa Besar di mana, pertunjukan Eagle Feeding diadakan. Bot berhenti ditengah-tengag laut dan akan diletakkan kulit ayam ke dalam laut. Beratus-ratus ekor helang melayang di udara. Dengan ketajaman mata, ia terus menjunam dan mencari mangsanya iaitu kulit ayam. Menarik!

Mandi manda di pantai Beras Basah.
Penulis di Pulau Beras Basah.
Destinasi seterusnya dan terakhir ialah Pulau Beras Basah. kami berehat di Pulau ini sambil menyaksikan pemandangan yang indah. Ada di kalangan kami mandi di pantai pulau ini sehingga matahari hendak terbenam. Pulau ini tak berpenghuni dan katanya sebelum ini terdapat chalet tetapi sudah ditutup operasinya.

Bersambung...