Rabu, 9 April 2014

Tetiba Sahaja Teringin Pekena Mee Sup Ayam

Rasanya blog ini sudah menjadi blog makanan pula. Entah kenapa semenjak kebelakangan ini penulis tiada idea hendak menulis cerita-cerita lain. Kebanyakkan yang berlegar-legar dikepala penulis adalah berkisar tentang makanan sahaja. Tetapi apabila asyik menulis tentang makanan macam best pula…
Bahan-bahan Mee Sup.
Mee Sup ini adalah hidangan makan malam semalam. Entah kenapa secara tiba-tiba penulis tiada berselera hendak makan nasi, so penulis pun meminta isteri memasakkan Mee Sup sahaja. Isteri sangat gembira kerana memasak Mee Sup, sangat senang dan simple!! Isteri penulis memasak mengikut apa yang ada di dalam peti sejuk sahaja. Bahan-bahannya pun tidak banyak!. Mee Sup seperti ini memang disukai oleh my doter, sebab tidak banyak sayur-sayuran. Tetapi isteri lebihkan daging ayam supaya lebih sedap dan lazat…
Sambal Kicap.
Resepi Mee Sup 
  • Daging Mee kuning secukupnya – di celur 
  • Taugeh 
  • Daun bawang 
  • Daun sup 
  • Bawang goreng 
Untuk kuah sup 
  • 500 gram daging ayam 
  • 1 sudu besar lada putih – dikisar 
  • 4 biji bawang merah- dikisar 
  • 1 labu bawang besar – dikisar 
  • 5 ulas bawang putih -dikisar 
  • 1 1/2 inci halia – di kisar 
  • Rempah 3 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, buah pelaga ) 
  • Air untuk kuah secukupnya 
  • Garam 
Mee Sup.
Serbuk perasa

Sambal kicap Cara penyediaan 
  1. Rebus daging ayam. 
  2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan. 
  3. Kemudian curahkan bahan tumis bersama minyak-minyaknya ke dalam rebusan daging tadi… 
  4. Masak lagi hingga mendidih dan sesuaikan rasa. 
  5. Hidangkan mee kuning bersama kuah sup, taugeh, daging ayam, daun bawang, daun sup, bawang goreng dan sambal kicap.

Tiada ulasan: