Isnin, 14 Disember 2009

Memberi sokongan kepada atlit Malaysia di sukan Sea Laos

Pesawat Air Asia dinaiki bersama ahli rombongan Famemas selamat mendarat di Lapangan Antarabangsa Laos kira-kira 11 pagi (waktu Laos) pada 12hb Desimber 2009, selepas penerbangan kira-kira 2 jam setengah dari Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur. Perbezaan waktu Vietnam dengan Malaysia adalah 1 jam. Cuaca di Vientiane adalah sama seperti di Malaysia. Rombongan kami seramai 10 orang adalah tajaan dari Majlis Sukan Negara, yang akan memberi sokongan kepada atlit Malaysia yang akan bertanding di Sukan SEA di bandaraya Vientiane. Kami disambut oleh agensi pelancungan di sana. Kami mendapat khidmat seorang pemandu pelancung berbangsa Laos bernama En. Tam. Dari lapangan terbang, kami di bawa bersiar-siar di sekitar badaraya Vientiane.

Laos, satu daripada anggota ASEAN yang dahulunya terpinggir dari segi pembangunan dan ekonominya kini semakin melangkah maju. Dari segi geografinya negara itu diapit oleh beberapa negara dengan Myanmar dan China di barat laut, Vietnam di timur, Kemboja di selatan dan Thailand di barat. Sejarah Laos bermula ketika zaman pemerintahan Lan Xang atau lebih dikenali sebagai ‘tanah sejuta gajah’. Setelah sekian lama dijajah Perancis, Laos kemudian mendapat kemerdekaannya pada tahun 1949. Namun negara itu terus menghadapi perang saudara berpanjangan.

Pertelingkahan hanya tamat pada tahun 1975 apabila pergerakan komunis Pathet Lao mengambilalih kuasa. Bagaimanapun sengketa terus berlanjutan sehingga beberapa tahun selepas itu. Ekonomi Laos mula berkembang pesat pada tahun 1990an apabila reformasi ekonomi dilaksanakan. Lesen perniagaan selepas itu dikeluarkan secara meluas. Keterbukaan terhadap dasar luarnya memberi peluang peniaga dari luar termasuk Malaysia melabur ke Laos.

Negara Laos sedang melalui perubahan, walaupun pada kadar yang perlahan, dengan kafe internet tumbuh bagaikan cendawan, perdagangan dan pelaburan asing yang terus bertambah dan peningkatan dalam bilangan pelancong khasnya di daerah utara Luang Prabang. Ketika penulis mengunjungi negara ini, Vientiane, bandar raya di tebing Sungai Mekong sedang menyambut lebih 5,000 olahragawan dan olahragawati, beratus-ratus wakil media serantau dan beribu-ribu pelancong, khasnya dari negara jiran Thailand, Kemboja dan Vietnam.

Penulis dapati, ibu negara ini telahpun membuat pelbagai persiapan dengan jalan-jalan diperluaskan daripada dua lorong sempit kepada empat lorong dan sebilangan hotel-hotel baru, termasuk beberapa yang dimiliki oleh rakyat Malaysia, telah dibuka bagi perniagaan sejak beberapa bulan yang lepas. Temasya Sukan SEA ke-25, atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA, telah dianjurkan buat pertama kali di Laos dari 9-18 Disember, iaitu setelah 50 tahun negara Indochina itu mengasaskan temasya sukan itu bersama rakan-rakan Asean. Temasya dwitahunan itu kali ini akan mempertandingkan 370 acara, dengan sejumlah 1,279 pingat, yang terdiri daripada 370 emas, 370 perak dan 539 gangsa.

Para atlet dan pegawai sukan diingatkan supaya tidak mengharapkan layanan mewah daripada pihak tuan rumah, tetapi usaha sedang dijalankan untuk memastikan keselesaan dan kemudahan sepenuhnya bagi mereka. Sebagai sebuah negara yang banyak bergantung kepada bantuan asing bagi tujuan pembangunan dan dengan 10 peratus daripada populasinya hidup di bawah garis kemiskinan antarabangsa iaitu berpendapatan AS$1.25 sehari, Laos telah meminta bantuan jiran dan rakan serantau untuk membina kemudahan sukan.

Perkampungan Sukan dengan kemudahan 4,000 buah katil, yang berada di National University, dibina oleh sebuah firma Vietnam iaitu Hoang Anh Gia Lai (HAGL) melalui bantuan kewangan bernilai AS$4 juta dan AS$15 juta lagi dalam bentuk pinjaman tanpa faedah daripada kerajaan Vietnam. Dalam menyediakan makanan bagi atlet dan pegawai Laos telah menawarkan pelbagai hidangan, termasuk makanan halal, apabila Perkampungan Sukan ini telah membuka pintunya pada 25 November yang lalu.

Kerja-kerja membaik pulih Stadium Chao Anouvong (yang dahulunya Stadium Kebangsaan) di pusat bandar raya juga telah siap dan telah menjadi venue pusingan kelayakan bola sepak lelaki. Jepun, Brunei Darussalam, Korea Selatan, Thailand dan Majlis Olimpik Asia juga menghulurkan sumbangan bagi pembinaan beberapa daripada venue sukan, termasuk sebuah padang golf dan dewan dewan bagi acara seni mempertahankan diri.

Walaupun Laos telah mengurangkan bilangan acara dari 43 pada Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand kepada hanya 25 di Vientiane, dengan beberapa negara yang mengambil bahagian tidak senang dengan langkah ini, bilangan penyertaan yang diterima tidak kurang hebat. Walaupun Laos bukanlah sebuah negara yang hebat dalam sukan, ia mengharapkan kelebihan di tempat sendiri untuk menempa nama khasnya dalam sukan-sukan yang kurang dikenali seperti petanque, muay dan bulu tangkis dan juga dalam acara bola sepak lelaki.

Untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar semasa temasya Sukan Sea ini, penulis difahamkan mereka telah membawa 300 pegawai teknikal dari luar negara dan 1,000 lagi telah dilatih di dalam negeri bagi 25 acara sukan dan seramai 3,000 sukarelawan.Bagi rakyat Laos, mereka berharap peluang perniagaan baru dan pekerjaan yang dijana oleh Sukan SEA akan membantu mereka. Seorang pemilik teksi persendirian yang hanya mahu dikenali sebagai Yoo berkata bilangan pelancong yang tiba di Laos telah berkurang sejak beberapa tahun yang lepas oleh kerana masalah ekonomi global.“Saya biasanya membawa pelancong dari lapangan terbang ke hotel, dan ada kalanya ke kawasan-kawasan pelancongan. Tetapi bisnes kurang baik sekarang ini, mungkin ia lebih baik pada Disember,” katanya yang memandu kereta Honda lama.

Setelah seminggu tirai mini Olimpik rantau ini telah berlangsung, gerai gerai menjual pelbagai cenderahati seperti kemeja t, gelang kunci dan yang lain masih dibuka di ibu negara ini. Para pelawat di Laos boleh menikmati pelbagai juadah di pelbagai kafe makanan barat, selain restoran Thai dan India

2 ulasan:

drbubbles berkata...

Cubalah rasa kopi ais Lao.Sedap! Di sebuah gerai di hadapan Kedutaan Malaysia (sebelah restorang Tam Nak Lao) ada menjualnya.

NUOL agak jauh di Dongdok dari ibukota Laos, Vientiane.

Iskandar
Sukarelawan Yayasan Salam Malaysia di Vientiane (2002-2003)

Ibnu Ahmad al-Kurauwi berkata...

Nampak wajah Zul, bertempik menyokong pasukan Bola sepak di kaca TV dengan kamera di tangan. Bolehlah bagi tips macam mana nak join pasukan sorak Malaysia ni.