Rabu, 12 Mac 2014

Masak Mee Rebus Segera...

Kelmarin isteri penulis memasak mee rebus untuk makan malam. Kali ini isteri penulis masak mee rebus, tidak menggunakan resepi ramuan sendiri. Isteri menggunakan Pes Mee Rebus Muar segera keluaran Adami yang dibeli oleh penulis di Pasaraya Mydin. Pes mee rebus Muar segera ini memudahkan kerja-kerja suri rumah terutama apabila masa mereka yang agak terhad. Pada pendapat penulis, pes-pes segera seperti ini, walapun ianya nampak mudah, tetapi kenalah kreatif untuk menokok tambah bagi menambahkan lagi “rasa” pada hasilnya.
Pek Perencah Mee Rebus Muar Adami.
Seperti resipi mee rebus Muar ini, isteri penulis mengunakan daging lembu yang telah direbus empuk. Untuk menghasilkan kuah yang lebih sedap serta lazat lagi pekat, isteri penulis menambahkan beberapa biji keledek yang telah direbus. Jika tiada keledek, anda boleh menggunakan beberapa biji kentang. Pada mulanya pes mee rebus segera ini rasanya seolah-olah sama dengan pes mee bandung, tetapi jika diolah sedikit, rasanya lebih sedap dan lazat.
Ada ditulis cara memasak di belakang Pek Perencah Mee Rebus Muar Adami.
Antara bahan sampingan lain yang diperlukan ialah tauhu goreng, hirisan cili hijau, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng, taugeh yang dicelur sekejap, telur rebus, belahan limau kasturi dan yang ini agak unik, keropok udang kering. Jika hendak makan kita perlu mematah-matahkan keropok udang ini terlebih dahulu dan dihidangkan bersama mee rebus tadi. Ada juga yang merenjiskan sedikit cuka makan sebelum mee rebus ini dihidangkan kepada keluarga anda.
Antara bahan sampingan Mee Rebus Muar.
BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 paket pes mi rebus keluaran Adami 
  • 200 gram daging yang di hiris nipis 
  • 1 inci halia, dititik 
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus 
  • 3 biji bawang merah, hiris halus 
  • 300 gram keledek, kupas, rebus empuk dan lecek halus 
  • Garam dan gula 
  •  500 gram mi kuning, celur dan toskan 
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:
  • Telur rebus 
  • Hirisan daun bawang 
  • Hirisan daun sup, dihiris 
  • Belahan limau kasturi 
  • Tauhu, goreng dan hiris 
  • Taugeh, celur dan toskan 
  • Bawang goreng segera 
  • Cili hijau, hiris
BAHAN KEROPOK UDANG
  • 1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 biji telur 
  • 3/4 cawan air 
  • 1/2 cawan tepung beras 
  • garam

Mee Rebus Muar siap untuk dihidangkan.
CARA MEMBUATNYA:

UNTUK KUAH MI REBUS: Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga berbau harum. Masukkan hirisan daging, masak sekejap dan masukkan air. Apabila air mendidih, masukkan pes mee rebus tadi, kacau hingga rata dan masak sekejap. Tambahkan keledek dan masak sehingga airnya kelihatan agak pekat. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Biarkan airnya mendidih sambil di kacau selalu. Akhir sekali cuba anda rasa dan jika sudah masak boleh dimatikan api. 

UNTUK KEROPOK UDANG: Kisar udang kering, bawang putih dengan 3/4 cawan air hingga halus. Masukkan tepung beras, telur dan sedikit garam, kisar sehingga sebati. Panaskan minyak di dalam kuali kemudian simbah-simbah sedikit bahagian tepi kuali, kemudian senduk adunan keropok tadi dan lenser kan tepi kuali anda, buat dua bahagian. Curahkan dengan minyak panas hingga tertanggal, goreng keropok udang tadi hingga kelihatan kuning keemasan pada kedua-dua bahagian. Angkat dan toskan. Guna api yang sederhana untuk mengelakkan keropok udang menjadi hangus. 

UNTUK MI REBUS MUAR : Masukkan mee kuning secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah secukupnya. Tabur taugeh, hirisan daun bawang/daun sup, telur rebus, cili hijau, tauhu goreng, bawang goreng, belahan limau kasturi dan akhir sekali keropok udang tadi. Hidangkan segera....

Tiada ulasan: