Rabu, 11 Februari 2009

Outing di FRIM


Ahli Warong Foto yang menghadiri outing di FRIM, Kepong, Sabtu lalu.

Penulis sedang asyik meralamkan foto di dalam hutan FRIM

Pada 14 Febiari yang lalu, seramai 15 ahli kelab Warong Foto opis aku berpeluang mengikuti lawatan sambil mengambil gambar ke Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Kepong. Rombongan diketuai En. Razuan, dengan dibantu En. Samsul.

Perjalanan dari pejabat ke FRIM, mengambil masa kira-kira sejam, kerana terpaksa menempuh kesesakan jalanraya di lebuh raya Batu Caves yang kebetulan pada waktu itu orang penganut agama Hindu sedang berarak ke Batu Caves kerana menyambut perayaan Thaipusam. (Masa pulang pula memakan masa kurang 40 minit).

Sam dengan aksinya di pinggiran air terjun FRIM

Aksi jurufoto dari kelab Warong Foto

Program ini mendedahkan ahli-ahli bagaimana hendak merakam foto dengan teknik yang betul dalam suasana dan pemandangan di dalam hutan. Penulis dan rakan-rakan yang lain sangat beruntung kerana mendapat tunjuk ajar dari jurufototo berpengalaman seperti En. Razuan, En. Samsul dan En. Mohas. 

Semasa di dalam hutan, kami sempat merakamkan foto pelbagai jenis pokok/tumbuhan yang terdapat di negara kita. Turut ditemui beberapa spesis hidupan sepanjang kami melawat ke persekitaran FRIM.

Mencari lokasi menarik untuk merakam foto


Jurufoto Eddy bersama model-modelnya di FRIM

Di samping merakamkan foto-foto yang menarik, peserta rombongan juga berpeluang merasai pengalaman menaiki canopy walkway yang berada pada paras ketinggian 500m. 

Canopy walkway yang jaraknya 150m, mempunyai 3 pelantar, di mana pada satu-satu masa, pelantar pertama boleh menampung 4 orang, kedua (8 orang) dan ketiga (4 orang). Di sini kami dapat merakam foto dari pelantar kerana pemandangannya sejauh saujana mata memandang, boleh melihat panorama Kuala Lumpur. Pemandanganya sungguh cantik sekali.

Ia juga merupakan satu tarikan kepada pengunjung, lebih-lebih lagi bagi sesiapa yang ‘gayat’. Boleh dikatakan rata-rata dikalangan kami yang berhenti di pelantar menyuarakan rasa takut, berdebar dan seolah tidak mahu meneruskan perjalanan ke canopy walkway berikutnya.. Penulis turut berasa ‘tercabar’ tatkala menapak di laluan itu, angin bertiup kencang.

Sesuatu yang agak terkilan adalah di mana penulis tidak berpeluang bermandi-manda di air terjun. Ini disebabkan masa yang terbatas. Mungkin lain kali, kami akan merancang lawatan ke FRIM dengan lebih baik, dibandingkan kali ini, insya-Allah.

2 ulasan:

mie3425 berkata...

Zul, bolehlah tolong ajar cara-cara ambil foto kat aku. Ko jangan mandi kat FRIM tu... kalau nak tau email kat aku.

Anuar Manshor berkata...

Wah nampak pegang SLR lah! Baru "angkat" ya?