Selasa, 16 Jun 2009

Kali Kedua ke Kota Singa

Ini kali kedua penulis ke negara Singapura. Pada hari Sabtu dan Ahad yang lalu, penulis mengikuti rombongan kelab Famemas untuk memberi sokongan kepada pemain badminton negara yang beraksi di Kejohanan Badminton Terbuka Singapura 2009. Ketika hendak ke Singapura, kami mendapat berita kesemua pemain badminton negara telahpun tewas. Oleh kerana pihak penaja telah menyediakan kenderaan, penginapan dan teket perlawanan, kami terpaksa ke Singapura juga. Jadi, kami ke Singapura jalan-jalan cari makan sahajalah!... hehe...


Dalam perjalanan ke Singapura

Seperti yang diketahui umum, Singapura merupakan sebuah negara kecil. Jika dilihat pada peta dunia, Singapura hanya satu titik daripada peta dunia itu. Namun demikian, Singapura dapat membangun dan mampu berdiri setanding dengan negara lain.

Singapura merupakan sebuah bandar metropolitan bertemu dengan Bandar tradisional dan di mana seni bina moden menyendeh dengan selesa pada tumbuhan yang subur, menggabungkan budaya-budaya bersejarah. Bandar Singapura menawarkan pengalaman unik seperti membeli-belah, makan malam, melawat tempat-tempat menarik dan berhibur pada waktu malam.

Singapura terkenal dengan tempat untuk membeli-belah dengan harga yang berpatutan. Kehidupan malam di Singapura pula penuh dengan hiburan. Banyak tempat-tempat dan aktiviti-aktiviti menarik yang menjadi daya tarikan kepada pelancong untuk datang bercuti ke Singapura.


Kami sempat bergambar beramai-ramai di luar Staadium tertutup singapura.

Kami tiba di Singapura tepat pada jam 2.30 petang dan sampai di Stadium Tertutup Singapura pada jam 3.00 petang. Kami disambut oleh Puan Ayu yang merupakan rakyat Singapura yang menyertai kelab kami. Kami sempat bergambar ramai-ramai di luar dan di dalam stadium serta menyaksikan perlawan separuh akhir sehingga 5.00 petang. Kelab Famemas sempat bersorak walaupun tiada pemain badminton negara yang beraksi ketika itu. Itulah semangat kelab Famemas yang setiasa meminati sukan.

Undang-undang untuk masuk ke Stadium Tertutup Singapura agak ketat. Beg akan diperiksa setiap pintu masuk. Segala perakam video tidak benarkan dibawa masuk ke dalam stadium. Siap dengan pengimbas keselamatan sekali. Penulis seolah-olah berada di sebuah lapangan terbang antarabangsa yang hendak menaiki pesawat pula. Namun begitu, suasana di stadium ini agak selesa. Segala makanan dan minuman dari luar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam stadium. Tidak kelihatan jurujual makanan di luar stadium. Sebab itu tiada bau-bauan dan sampah sarap bersepah merata-rata. Sebab itu stadium ini sentiasa kelihatan bersih.


Kami tetap bersorak walaupun tiada pemain negara beraksi.

Kami mendaftar masuk ke Hotel Madras pada jam 7.00 petang. Selepas mandi, kami keluar dengan berjalan kaki ke Mustafa Centre. Mustafa Centre merupakan sebuah pasaraya seperti pasaraya mydin di Malaysia. Harganya murah bagi rakyat tempatan tetapi masih mahal bagi kami rakyat Malaysia. Kami hanya melawat sahaja pasaraya ini. Setelah penat berjalan, perut pula terasa lapar, kami sepakat menjamu selera di sebuah restoran mamak yang berhampiran dengan pasaraya ini. Selesai menjamu selera, kami meneruskan perjalanan ke Bugis Street pula.


Sempat bergambar berlatar belakangkan hotel penginapan.

Kami ke Bugis Street kerana ia merupakan pusat membeli-belah yang terbesar di Singapura. Bugis Street adalah ‘wajib pergi’ untuk mereka yang gila shoping dan pencinta makanan. Walaupun ia penuh sesak dengan deretan kedai kecil, ia tetap dikunjungi ramai. Pada pandangan penulis, jika anda ke Singapura, melawatlah ke bazaar sibuk ini dan anda akan menemui pelbagai tawaran yang hebat. Penulis begitu teruja apabila mendapati pelbagai cenderamata, fesyen pakaian dan barang-barang antik ada terjual di sini. Rugi rasanya jika ke Singapura jika tidak bersiar-siar dan membeli belah ke Bugis Street ini.


Bergambar beramai-ramai berlatar belakangkan mercu tanda negara Singapura.

Pulang dari membeli belah di Bugis Street, rakan-rakan mengajak penulis berhibur di sebuah kelab. Oleh kerana perut terasa sakit, penulis terpaksa menolak pelawaan tersebut. Penulis tidak tahu kenapa perut meragam secara tiba-tiba. Mungking perut penulis tidak boleh menerima nasi beriani ayam yang bernilai 7 dollar tadi. Penulis terpaksa pulang ke hotel dan tidur nyeyak hingga ke pagi.


Penulis dan mercu tanda singapura di Merlion Park.

Selepas serapan di hotel, kami ke Merlion Park untuk merakamkan gambar kenangan di sana. Merlion Park merupakan mercu tanda negara Singapura. Ia berbentuk patung kepala singa yang terganga. Tempat ini menjadi tumpuan para pelancung kerana patung kepala singa di sini mengeluarkan air dari mulutnya tanpa henti-henti. Manakala lokasinya pula sangat strategik dan memang sesuai sekali Merlion Park menjadi mercu tanda negara ini. Di sini juga telah disediakan tempat untuk merakamkan gambar dengan sudut pandangan yang menarik dan berlatar belakangkan pemandangan persisiran pantai dan bangunan-bangunan pencakar langit. Apabila bergambar kenangan di sini, bermakna kita pernah berkunjung ke negara singa ini.


Kami sempat membeli belah Orchard Road.

Selepas merakam kenangan indah di Merlion Park, kami ke pusat membeli-belah yang lebih high-class, kami ke Orchard Road. Di sini ada sebuah gedung membeli belah VivoCity yang merupakan pusat membeli-belah yang terbesar di Singapura. VivoCity menawarkan segala yang ada kepada pengunjung dalam satu tempat. 

Namun demikian, Orchard Road sentiasa sesak dengan pelancong yang datang membeli-belah. Pusat membeli-belah di Orchard Road dibuka hingga lewat malam. Penulis hanya membeli dua helai baju t-shirt sahaja kerana barangan yang dijual di sini boleh diketogorikan "mahal".


Penulis menghilangkan stres di Kota singa.

Apa yang menarik yang penulis perhatikan, pengguna jalan raya sama ada yang membawa kenderaan atau pejalan kaki di negara ini amat berdisiplin. Mereka mematuhi segala undang-undang jalan raya walaupun tiada kelihatan polis trafik bertugas. Berbeza sekali apabila mereka menyemberangi Tambak Johor. Mereka seolah-olah terlepas dari undang-undang. Mereka seolah-olah berada di gelanggang F1. Mengapa ini boleh terjadi?. Lu fikirlah sendiri... hehe... 

Oleh kerana masa lawatan kami adalah terlalu singkat, maka kami tidak sempat melawat tempat-tempat menarik seperti Singapore Flyer, Zoo Malam Singapura dan Pulau Sentosa. Jika ada rezeki, pada masa-masa akan datang penulis akan berkunjung lagi ke negara ini .... insyaallah...

1 ulasan:

S.YanaZ berkata...

Gila membeli brgan Guess di Sgpore sewaktu ke sana Krismas 2007.
Yg best di Sgpore, larangan merokoknya.Waktu itu, kotak rokok mereka sudah ada gambar2 spt kotak rokok kita skrg.
:]