Isnin, 15 Februari 2010

Tasik Banding

Selepas solat subuh di sebuah masjid di pekan Lenggong, kami terus menuju ke Gerik, Perak. Sebaik sahaja pemandu memberhentikan kenderaannya di jambatan Tasik Banding, penulis dengan segera mencapai kamera dan terus merakamkan pemandangan yang menarik. Sebagai seorang yang meminati flora dan fauna, penulis leka merakamkan gambar dan menikmati keindahan Tasik Banding yang penulis rasa keindahannya sukar ditandingi mana-mana tasik yang lain.

Chalet yang berharga Rm40 semalam.


Pemandangan menarik Tasik Banding.

Kita semua sedia maklum bahawa Tasik Banding di Gerik, Perak adalah merupakan sebuah tasik buatan manusia. Suatu ketika dulu, kawasan ini adalah hutan tebal. Setelah dijadikan sebagai sebuah tasik untuk ampangan hydro, hutan di sini habis tenggelam.

Jambatan di Tasik Banding.

Mencari shoot menarik di Tasik Banding.

Tasik Banding terletak kira-kira 35 kilometer dari Gerik adalah tempat yang ideal untuk memancing. Tasik ini meliputi kawasan seluas 103.6 hektar bersebelahan dengan Tasik Temenggor di titik tengah Lebuh Raya Timur-Barat. Di sini juga boleh dilakukan aktiviti luar seperti berkhemah, berkelah dan jungle trekking. Selain itu, kemudahan yang selesa di Resort Banding juga disediakan.

Berlatar belakangkan Tasik Banding.

Cuaca panas terik di Tasik Banding.

Manakala Pulau Banding terletak di Tasik Temenggor, Perak. Pulau ini dihubungkan dengan dua buah jambatan dari Tanah Besar. Jambatan-jambatan ini merupakan sebahagian daripada sistem Jalanraya Timur Barat yang menghubungkan Jeli di Kelantan dengan Gerik di Perak. Masa depan, Pulau Banding akan muncul sebagai tempat pelancungan utama dengan aset semasanya Royal Belum. Pulau ini dimajukan oleh EMKAY Holding.

Menyusuri Tasik Banding.

Ada subjek menarik di Tasik Banding.

Kini Tasik Banding ramai dikunjungi oleh pelawat-pelawat dalam meninjau keindahan alam sekitar. Tidak kurang kaki-kaki pancing yang mencuba nasib di tasik itu yang banyak terdapat ikan-ikan toman, sebarau, kelah dan lain-lain lagi.

Chalet di Pulau Banding berharga RM80 semalam.

Berehat di Pulau Banding.

Perjalanan dengan bot mengambil masa lebih kurang satu jam dan disekeliling dapat dilihat pulau-pulau serta di ufuk banjaran gunung memagari Tasik Banding. Udara dingin menyapa kami dan dengan di buai alunan lembut bot diatas air tasik, mata segera menjadi layu.

Berposing di puncak Banjaran Titiwangsa.

Pemandangan menarik Banjaran Titiwangsa.

Setelah selesai menyusuri tasik ini, kami membuat keputusan ke Banjaran Titiwangsa untuk merakamkan pemandangan menarik di sana.

27 ulasan:

Hayati Hamzah berkata...

nak nama tempat penginapan tu boleh?
sekali dengan contact number tempat penginapan kalau ada. tolong emel ke :

balqis_nurul_iman@yahoo.com

thank u so much.

suria mustaffa berkata...

Plan to go this month,leh dapat location nak camping sambil fishing

renegade_officer89 berkata...

Salam bro...

Nak mintak contact detail dengan nama tempat untuk chalet tu boleh tak bro? Famili nak berjalan2 nak info tempat la...

email to: renegade(underscore)officer89(at)yahoo(dot)com

Terima kasih daun keladi.

Ena berkata...

Salam Bang, bleh share contact and namer tmpt ni? Email saya noorlena@yahoo.com

llaboost berkata...

saalam..mcamamana nak dapat contact chalet rm40 ni...bole emailkan ke llaboo75@gmail.com atau sms ke 0192657720.tq

Hasiran Lemat berkata...

Akum tuan..minta jasa baik emailkan no contac chalet yg RM40 di Tasik Banding dan RM80 di pulau banding..terima kasih tuan..email sya : hasiranmelaka@gmail.com

fify fynas berkata...

salam en..ley x berikan no contact untuk chalet rm40-rm80..emailkan ke bestlyna@yahoo.com..mekaseh..hehehehe

M Hermonie berkata...

salam ..mintak tlg detailkan chalet rm80..email kat amirulputeri95@yahoo.com..kalau boleh secepat mungkin..urgent sgt.. terima kasih

eiyra fatirah berkata...

blh tlh emailkan chalet yg rm40/80 tu..eiyrafatirah90@gmail.com

fakro.pedro berkata...

salam.. nak minta no fon chalet tu boleh? email kat sy.

Nur Hafiza berkata...

nak mintak nama tempat penginapan and contact number chalet di tasik banding boleh..
email to :pijarazak@gmail.com

thanks

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

salam kenal..telah add anda sebagai follower.

Omaruddin Mohd Hashim berkata...

Salam en dzul harap dikongsi tempat berkenaan ingin bercuti...
0132342168..

ain abd ghani berkata...

assalam en zul..boleh x bg contact no chalet tmpt ni?chalet yg harga rm 40 smlm tu atas air ke?kalo boleh tinggal di email sy ye..
kelkatujelita@gmail.com

Crystal Heart Wedding and Event Management berkata...

assalamualaikum en zul..boleh bg contact no chalet yg harga rm 40 smlm tu atas air ke? juga chalet yg berharga Rm80.00. kalo boleh email kpd sy ye..farfarouk197@gmail.com

Sirah@Cyrah berkata...

assalamualaikum en zul..boleh bg contact no chalet yg harga rm 40 smlm tu atas air ke? juga chalet yg berharga Rm80.00. kalo boleh email kpd sy ye.. ali.nasirah@gmail.com

Syafiq Abe berkata...

Assalammualaikum encik zul.. boleh x saya nk dapatkan contact number owner chalet ni..? boleh email kat hokaku94@yahoo.com ataupun whatapp kat 0134547814,, thanks

Mohdnasir Desa berkata...

Assalamualaikum en zul..boleh bg contact no chalet yg harga rm 40 dan juga chalet yg berharga Rm80.00 kalo boleh whatsapps sy 019-4382468
@ email kpd sy.. abiladawi@gmail.com

Saidatul Mohammad berkata...

Salam...boleh email (saidatulnaziah@yahoo.com) atau whatsapp (0179305258)no contact atau lokasi chalet di tasik banding ni? Terima kasih

iDAN berkata...

wsapp sy 0194644343 maklumat chalet RM80 tu... iDAN

adibah aziz berkata...

encik. tolong sms saya ttg chalet itu. 0182726575. terima kasih

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
azlinlynn fizie berkata...

Whatsapp saya 0125299571..utk maklumat chalet terapung dan biasa.. Peta utk ke sana..t.kasih..

NORLIZA AHMAD berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
NORLIZA AHMAD berkata...

erminat dengan chalet terapung di tasik banding. saya perlukan maklumat mengenainya. harap sudi berkongsi maklumat dengan saya

NADIA berkata...

Saya berminat dengan chalet terapung di Tasik Banding. Blh emailkan detail ke nadiawatiali@gmail.com ?. Terima kasih

NADIA berkata...

Saya berminat dengan chalet terapung di Tasik Banding. Blh emailkan detail ke nadiawatiali@gmail.com ?. Terima kasih