Ahad, 29 November 2009

Melawat ke Taman Burung Kuala Lumpur

Semenjak kebelakangan ini anak perempuan penulis kelihatan muram sahaja. Beliau bersedih kerana keputusan peperiksaan UPSRnya kurang cemerlang dan mengagalkanya untuk mendapatkan sekolah berasrama penuh. Namun kekecewaannya sedikit terubat kerana mendapat hadiah dari pihak sekolah agama kerana mendapat keputusan yang agak cemerlang semasa peperiksaan percubaan PSRA.

Anak penulis menerima hadiah daripada pengurusi PIBG.

Walaupun keputusan UPSRnya kurang cemerlang, penulis tetap merasa bangga kerana keputusan peperiksaannya itu jauh lebih baik daripada keputusan peperiksaan penilaian darjah lima penulis dahulu. Untuk mengurangkan rasa kesedihannya, kamipun melawat ke Taman Burung Kuala Lumpur.

Kami sudah sampai Taman Burung Kuala Lumpur.

Taman burung kuala lumpur atau KL bird park ini di bawah kelolaan DBKL. Rupa-rupanya tempat ini merupakan sebuah taman yang berbentuk free-flight walk-in aviary yang terbesar di dunia.

Nur Atikah menunjukkan teket dan bruser ke Taman Burung Kuala Lumpur.

Free flight walk in aviary ini berkonsepkan, pengunjung boleh berjalan-jalan bebas sambil melihat sebahagian burungnya bebas berterbangan disekililing pengunjung. Kecuali spesis burung yang boleh membahayakan atau yang membuatkan pengunjung tidak selesa. Unggas-ungas seperti ini ditempatkan di dalam kurungan.

Pintu masuk ke bahagian jenis-jenis burung Kakak Tua.

Taman burung ini agak luas, rasanya lebih kurang keluasan Zoo Negara, cuma di Zoo Negara ada train. Letih juga kami berjalan-jalan kerana hendak memanfaatkan harga teket yang berharga rm15. Tiket ini diikat pada pergelangan tangan kami, rasanya seperti pesakit di wad hospital pula.

Sebahagian burung bangau bebas berterbangan dan berkeliaran di sekeling kami.

Konsep taman ini dibahagikan mengikut jenis spesis. Contohnya seperti spesis Brahminy land, ia diletakkan setempat pada jenis burung pemangsa. Spesis Hornbill Park pula diletakkan setempat pada jenis burung enggang. Spesis World of Parrot di tempat pada jenis burung seperti kakak tua, nuri dan serindit. Manakala Flightless bird pula di tempatkan pada jenis burung gergasi seperti burung Unta, Kasawari, Emu dan Rhea.

Sempat lagi bergambar dengan burung Merak.

Ada juga tempat khas untuk burung-burung air tawar seperti Ruak-ruak, Ayam-ayam, Belibis dan pelbagai jenis Bangau dan Pucung. Sesetengah burung, seperti Merak dan Bangau putih dilepas bebas, hampir boleh ditemui di mana-mana tempat di dalam taman ni.

Kami dikelilingi oleh berbagai spesis burung yang bebas berkeliaran.

Antara tempat lain yang menarik di dalam taman ini ialah waterfall aviary. Air terjunnya memang cantik, yang turut dihuni spesis-spesis unggas tertentu. Ada juga nursery, tempat penetasan burung dan pemeliharaan burung. Didapati ada beberapa buah restoran dan kiosk cenderahati yang dinamakan mengikut nama-nama burung, tetapi kami hanya masuk untuk melihat dan bergambar sahaja kerana harganya agak mahal...

Antara spesis burung Kakak Tua.

Sayang sekali, semasa kami melawat, cuacapun mendung dan hujan turun renyai-renyai, jadi kami tidak sempat merakamkam foto di beberapa tempat menarik yang lain. Namun kami masih lagi sempat menyaksikan amphitheatere iaitu pertunjukan burung.

Sempat lagi merakamkan kenangan di pintu masuk Taman Burung Kuala Lumpur.

Lebih kurang pukul enam petang, kami selesai melawat keseluruhan taman, dan keluar dari sana untuk pulang kembali ke rumah.

2 ulasan:

King Edward berkata...

saye pon pernah pergie ke sini gak...burong kat situ memanag jinak belake...saye siap kutip bulu merak bawe blek kagi...he he he

King Edward berkata...

eh salah eje plak...