Selasa, 9 November 2010

Berkongsi Minat

Bagi penulis, mengambil gambar bukan sahaja sekadar hobi untuk mengisi masa lapang, malah, aktiviti ini boleh mengeratkan atau merapatkan hubungan kekeluargaan antara kami dalam satu majikan. Maklumlah pejabat penulis, di Bahagian Kreatif dan Multimedia berjauhan dengan bahagian-bahagian lain di ibu pejabat. Dalam masa yang sama kami dapat berkongsi pengalaman iaitu teknik, cara dan tips bagaimana untuk mengambil gambar sambil berekreasi. Hampir setiap cuti hujung minggu, kami menganjurkan outing beramai-ramai ke lokasi menarik bagi merakam gambar kegemaran kami.

Minat fotografi menyatukan rakan-rakan sepejabat pelbagai bahagian dengan meluangkan masa bersama mengambil gambar.

Antara lokasi pilihan kami ialah di sekitar Kuala Lumpur, Selangor dan Puterajaya. Pada setiap cuti hujung minggu, kami akan menjelajah hingga ke negeri Perak, Pahang, Terengganu, Kelantan dan Melaka yang mempunyai banyak pantai yang cantik, bangunan dan destinasi bersejarah. Penjelajahan kami ke pelbagai lokasi yang menarik ini membolehkan kami mengambil gambar mengikut konsep kegemaran masing-masing seperti Shutter Speed, Still Life, Modelling, Moment / Candid dan Landskap.

Semasa di Banjaran Titiwangsa.

Kebanyakkan kami, staff dari Bahagian Kreatif dan Multimedia ada yang telah mempelajari asas fotografi daripada kursus-kursus yang dianjurkan oleh majikan kami, namun ada juga rakan-rakan yang menyertai kumpulan kami tiada langsung pendedahan formal dalam bidang ini termasuk dari bahagian-bahagian lain. Walaupun kami dari bahagian berbeza, kami mempunyai minat sama iaitu fotografi dan hobi. Oleh itu, membolehkan kami melakukan aktiviti bersama pada cuti hujung minggu dan cuti am bagi melapangkan fikiran.

Semasa di empangan Sungai Burung, Sekinchan, Selangor.

Sebagai contoh, penulis minat mengambil gambar pemandangan. Dengan menyertai outing bersama rakan-rakan sekerja yang mempunyai hobi sama seperti ini, penulis mendapat inspirasi lokasi indah dan sesuai untuk penggambaran itu seperti di Tasik Perdana, Hutan FRIM serta Dataran Putrajaya. Kesempatan ini, penulis digunakan bagi mencuba kamera Digital Refleks Kanta Tunggal (DSLR) yang dilengkapi teknologi canggih dan menghasilkan gambar berkualiti berbanding kamera digital biasa.

Menyusuri Tasik Banding di Gerik, Perak.

Pada awalnya, penulis diminta menjadi model bagi sesi fotografi kumpulan Warong Foto ini dan akan terus menyertai sesi outing ini jika ada kelapangan kerana turut berminat mengambil gambar berkonsepkan landskap ini. Sesi outing bersama kumpulan ini adalah saluran bagi melepaskan tekanan setelah sibuk berkerja sepanjang hari di pejabat. Terlalu banyak pengalaman yang menarik apabila merakamkan gambar semasa kami outing tempohari. Penulis, kini sudah tidak sabar untuk menyertai lawatan ke Broga, Semenyih. Di sana, kami dapat merakamkan gambar matahari terbit dan terbenam sebagai koleksi peribadi.

Mengambil gambar pengantin di Bandar Melaka.

Apabila menyertai aktiviti kumpulan kelab Warong Foto seperti ini, bukan saja membolehkan kami berkongsi pengetahuan dalam bidang fotografi dan merapatkan hubungan sesama kami, malah kami dapat berekreasi sesama sendiri. Apabila mengunjungi taman-taman awam, kami dapat meluangkan masa dari pagi hingga petang kerana berjalan jauh bagi mencari lokasi yang sesuai untuk menangkap gambar. Kata orang, jauh perjalanan luas pandangan.

Tiada ulasan: