Jumaat, 15 November 2013

Masak Nasi Arab Segera

Sudah lama rasanya penulis beli Nasi Arab Al Bayt Segera ini dengan ustaz Hamka. Tetapi, baharu semalam isteri penulis berkesempatan memasak nasi arab segera ini. Harganya cukup berbaloi, Rm15 sekotak untuk tiga orang makan. Di dalamnya ada ramuan rempah tumis, rempah serbuk dan beras basmathi. Manakala di belakang kotaknya tertera resepi cara memasak nasi mandy ini.
Nasi Mandy segera Al Bayt.
Jika diikutkan kaedah resepi ini, dicadangkan untuk perap ayam bersama rempah mandy dan dibakar di dalam ketuhar. Tetapi, isteri tidak mengikut arahan, orang ajar lain, dia buat lain. Boleh dia suruh penulis pergi ke pasar malam, beli seekor ayam golek. Akhirnya jadi lah nasi mandy dengan ayam golek. Penulis hendak namakan Nasi Arab ini sebagai apa pun tidak tahu. Rasanya Nasi Mandy Ayam Golek Pasar Malam lah yerk? hahhahahhahah....
Nasi Mandy sedang di masak.
Bahan-bahan: (2-3 org makan) 
  • 1 1/2 cawan beras basmathi (cuci dan rendam 20min) 
  • 3 cawan air 
  • 1 kiub ayam - hancurkan 
  • 2 biji cili hijau 
  • 2 helai daun pandan -disimpul 
  • sedikit daun ketumbar 
  • sedikit daun pudina 
  • 1 helai daun bay 
  • 1biji tomato - potong dadu 
Bahan untuk menumis: 
  • 2 sudu besar minyak zaitun 
  • Rempah Kasar- bunga cengkih, biji buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis. 
  • 1/2 biji bawang besar dimayang 
  • 2 sb rempah Nasi Mandhi Ayam Al-Bayt
Ayam golek.
Cara membuat:
  1. Panaskan minyak zaitun (kalau boleh gunakan periuk nasi rice cooker). Masukkan bahan tumis (rempah kasar) dan bawang sehingga naik bau/kekuningan. Masukkan daun bay. 
  2. Masukkan beras, daun pandan, kiub ayam dan tomato dadu, kacau sehingga beras kelihatan berkilat warnanya. Masukkan air dan pindahkan ke rice cooker
  3. Apabila nasi hampir masak, gaul nasi menggunakan garfu/chopstik (untuk elakkan nasi daripada patah) masukkan cili hijau bersama daun ketumbar dan daun pudina di tengah nasi. Biarkan nasi sehingga masak. 
  4. Titikkan beberapa tompok pewarna kuning dan biarkan seketika. Ketika menghidang baharu lah di gemburkan nasi untuk warna yang cantik.
Nasi Mandy Ayam siap untuk di makan.
Cara memasak ayam panggang 

Perap seekor ayam bersama rempah mandy dan dibakar dalam ketuhar. Jika malas hendak masak, boleh cari ayam panggang di pasar malam atau di pasaraya. 

Ini adalah nasi mandy versi tekak orang melayu sejati. Hendak makan makanan orang arab tetapi tidak ikut resepi, jadi pada anda yang di luar sana JANGAN TIRU CARA INI! Ini sudah menderhaka namanya.. hehe....

2 ulasan:

MAT NOR berkata...

Nampak sedap dan mudah nak buat. blh suruh wife masak nnt. merasalah makan nasi arab tanpa modal yang banyak

Nurul Huda Ishak berkata...

Memang sedap. Saya dah cuba