Rabu, 11 Jun 2008

Aku tinggal di rumah abang ipar


Penulis semasa tingkatan dua di Sekolah Men. Keb. Simpang Lima

Apabila makcik Isau pulang ke kampungnya, akupun dengan rasa sedihnya meninggalkan rumah pusaka dan berpindah ke rumah abang ipar iaitu suami kepada kak Non di pekan Sungai Nibung. Abang ipar merupakan seorang guru sekolah yang cukup tegas dan berdisiplin. Apabila tinggal di rumahnya terpaksalah mengikut budaya kehidupan keluarganya yang penuh berdisiplin itu. 

Aku disediakan jadual ulang kaji pelajaran, diajar mengaji Al-Quran, membasuh pakaian sendiri, membasuh pinggan-mangkuk, mengemas rumah dan membantu kerja-kerja rumah yang lain. Ini sungguh berbeza semasa aku tinggal bersama arwah ayah dahulu. Semasa itu aku lebih banyak bermain sahaja.

Memang tidak dinafikan semasa itu aku agak nakal. Aku agak malas belajar asyik tengok tv dan bermain sahaja. Kesian kak Non yang kadang-kala menitiskan air matanya kerana tidak tahan melihat aku sering dimarahi oleh abang ipar. Pada masa itu aku masih lagi awal remaja, masih lagi tidak matang dan tidak mahu dikongkong. Apabila sering dimarahi, aku mulalah memberontak, akibatnya timbulah sedikit kekecohan. Maafkan aku abang ipar kerana membuat satu kesilapan besar satu ketika dulu. 

Walaubagaimanapun aku cukup berterima kasih kepada abang ipar kerana bukan sahaja membela aku malah mengajar aku erti sebuah kehidupan yang sebenar. Hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa beliau.

Pada tahun 1982, aku memasuki tingkatan satu di Sekolah Menengah Dato Mustaffa (SDM), Pasir Panjang, Sekinchan, Selangor. Namum jodoh aku di sekolah ini tidak lama. Aku diarahkan berpindah ke sekolah baru iaitu Sekolah Menengah Simpang Lima, Sungai Besar, Selangor. Aku bersekolah di sini sehingga tingkatan tiga. Difahamkan sekolah ini sekarang sudah ditukar taraf kepada sekolah agama berasrama penuh iaitu Sekolah Menengah Agama Simpang Lima.

Tiada ulasan: