Selasa, 31 Disember 2013

Makan Tengahari di Sungai Besar...

Setelah kenyang berserapan di Warung seorang sahabat saudara Nizam Imam di Sungai Nibung, kami meneruskan perjalanan ke Pekan Sungai Besar pula. Rakan penulis, Shahrul ada urusan perniagaannya di sana. Setelah selesai berurusan dengan pelanggannya, perut pula terasa lapar, beliaupun mengajak kami makan tengahari. Beliau membawa kami ke Restoran Kuala Kurau, Sungai Besar.
Restoran Kuala Kuarau, Sungai Besar.
Difahamkan Restoran Kuala Kurau ada tiga cawangan di sekitar Pekan Sungai Besar ini. Kami singgah  di cawangan Sungai Lias. Restoran Kuala Kurau dikatakan sangat popular dengan kelazatan Char Kuew Teaunya. Ramai kawan-kawan penulis mengatakan Char Kuew Teau di restoran ini memang terkenal dan sedap. Tetapi, oleh kerana kami datang lewat tengahari, perut pun sudah berbunyi, kami lebih tertumpu kepada nasi campur sahaja.
Shahrul memilih lauk. Sudah tidak banyak pilihan kerana datang lewat.
Restoran Kuala Kurau ini menghidangkan masakan nasi campur untuk hidangan makan tengahari. Style masakan mereka ialah masakan ala ala kampung. Jadi, memang banyak lauk pauk yang berunsurkan kekampungan di restoran ini. Rakan penulis, dia memang suka sangat makan berlaukkan ikan Sepat Goreng Berlada. Maklumlah ikan sepat mudah di didapati di sawah padi di sekitar Sungai Besar ini. Apabila ikan sepat ini di goreng masak sambal berlada atau dimasak gulai, memang terasa kesedapannya.... pergh...
Kami datang lewat tengahari. Kebanyakan lauknya sudah kehabisan.
Kami masing-masing mengambil pinggan dan mencedok nasi sendiri. Kami memilih lauk pucuk paku masak lemak (sangat marvelous dan fresh), ayam kampung goreng & masak gulai, sayur kacang panjang masak tumis, sedikit ulam-ulaman dan ikan keli bakar. Malangnya penulis tidak dapat menghabiskan ikan keli tersebut kerana ianyanya agak keras sedikit dan kering pula. Jadi. tidak berapa sedap rasanya. Tetapi ikan sepat goreng berladanya memang terbaik.
Kena layan diri. Mencedok nasi sendiri.
Kami duduk di tengah-tengah restoran. Jadi, suasananya agak nyaman dan sangat selesa. Dahulu restoran ini menggunakan kerusi kayu sahaja. maka, terdengarlah bunyi kriok sana sini sebab kerusi kayu ini agak berat. Tetapi kini sudah ditukar ke kerusi kayu yang lebih ringan, kuat dan cantik. Jadi, damai sedikit pendengaran di sini. Kawasannya pun kelihatan lebih tenang dan lapang.
Ikan Keli bakar yang agak keras sedikit. Ikan sepatnya memang terbaik.
Restoran Kuala Kurau ini juga ada menyediakan menu ikan bakarnya. Nest time, jika berpeluang datang ke restoran ini lagi, penulis hendak mencuba pula Char Kuew Teau dan ikan bakarnya pula. Apabila penulis terlihat pekerja restoran sedang membakar ikan siakap dan terubuk, kelihatan seperti menarik dan sedap sahaja. Teringinlah juga tetapi perut sudah kenyang pada masa itu. Kemudian penulis dapat melihat view di kaunter lauk pauk mereka, bersusun-susun lauk pauknya yang menyelerakan. Pinggannya pula bertingkat-tingkat. Tetapi jika anda datang lewat tengahari, kemungkinan besar lauk-pauknya sudah kehabisan.
Rakan dari Kelantan yang menikmati makanan dari Selangor.
Ada kemungkinan pengurusan Restoran Kuala Kurau ini akan menambahkan lagi cawangannya di tempat lain. Penulis dapat lihat Signboardnya pun sudah kelihatan barharu. Maklumlah, sudah loaded tokey dia sekarang ini. Makanannya pun sedap, variasi banyak dan servis pun pantas.
Pemanis mulut, tapai pulut.
Anda pernah singgah untuk makan di restoran ini?. Oh yer!... harganya agak berpatutan. Tidak murah dan tidak pula terlalu mahal. Maklumlah, lauk pauknya pun kira di dalam golongan eksotik juga. Lagi satu, buat anda yang tidak makan masakkan pedas, anda tidak perlu risau ada bayak makanan yang tidak pedas seperti ikan goreng, ayam goreng, sup daging, sup ayam, sup sayur dan macam-macam lagi.

Jadi, pada sesiapa yang akan balik ke kampung halaman atau melalui lebuhraya Kuala Selangor - Sungai Besar - Sabak Bernam, bolehlah singgah ke restoran ini. Selamat mencuba!.

Tiada ulasan: